Partnergroep MIJN PARTNER HEEFT AUTISME

Gepubliceerd op 25 juli 2022 om 19:59

Heeft je partner autisme en zou je het fijn vinden om daarover op Facebook op een opbouwende en respectvolle manier te praten met andere partners-van? Als de sfeer en insteek van mijn blogs bij je passen, dan is de partnergroep MIJN PARTNER HEEFT AUTISME misschien iets voor je.

Deze groep werkt duidelijk ANDERS dan de meeste andere groepen op Facebook. Dit past niet voor iedereen. Lees dus alsjeblieft eerst deze uitgebreide groepsomschrijving door voor je je aanmeldt.

Eén van de verschillen met andere (partner)groepen is dat van ieder lid activiteit wordt verwacht. Deze groep is niet bedoeld om alleen stil op de achtergrond in mee te lezen. Onder het kopje Activiteit verderop in dit bericht vind je er meer info over.

👉Na het lidmaatschapsverzoek krijg je direct 3 heel algemene vragen op je scherm en de vraag voor akkoord met de groepsregels. Beantwoord je deze 3 vragen niet of vink je geen akkoord met de regels aan, dan annuleren we je verzoek standaard

👉Hierna krijg je ook ALTIJD een PB (behalve natuurlijk als je verzoek geannuleerd wordt)

De groep is besloten, je vrienden zien niet dat je lid bent en niet wat je deelt.

We zijn geen professionele groep, toch heeft de groep voor veel partners wel een therapeutische waarde. Er worden vaak échte stappen gezet dankzij de helpende inzichten en onderlinge gesprekken.

Gesprekken gaan over het autisme van je partner, over wat autisme in de relatie betekent of over je eigen leerweg hier beter mee om te gaan.

De groep is niet voor (bijna) ex-partners of voor partners die enkel voor de kinderen of vanwege bijvoorbeeld financiën of woonruimte samen blijven.

Ik beheer deze groep samen met 4 moderators. We beheren strak op de groepsregels, dus alleen als ALLE onderstaande pijlers passen, heeft het sturen van een lidmaatschapsverzoek zin.

📍Je bent PARTNER van iemand met autisme

Als je een zeer sterk vermoeden van autisme hebt is dat oké, maar als je daar nog teveel over twijfelt past de groep niet.

Heb je zelf (ook) (een vermoeden van) autisme dan kun je niet bij ons aansluiten. Er zijn dan voldoende andere groepen waarin je terecht kunt.

📍POSITIVITEIT

Een beetje gek misschien, maar ik begin met wat positiviteit NIET betekent. Soms denken mensen dat alles wat hier gedeeld wordt positief moet zijn, maar dat is niet zo. Geen enkele relatie, met of zonder autisme, is alleen maar positief. Ook in deze groep worden problemen of zwaardere situaties besproken.

▪️Er is een zekere balans in wat je deelt. Je kunt hier je problemen bespreken, maar we lezen ook graag de Genietmomentjes 🥰

▪️Jullie willen samen verder en je wilt investeren in de relatie

▪️Je mindset is positief

▪️Uitgaan van de goede intenties van de partner en andere leden

▪️De wil om je in het autisme van je partner te verdiepen. Zonder inzicht in autisme is een relatie erg ingewikkeld…

▪️Niet enkel ‘klagen om te klagen’, maar willen zoeken naar oplossingen en mogelijkheden. Kijken naar hoe het wél kan lukken

▪️Niet alles klakkeloos afschuiven op autisme

▪️Niet zomaar narcisme labelen op een autistische partner

▪️Geen scheidingsadviezen of Ren-weg

▪️Hoe zorg je beter voor jezelf? Dit is een veel voorkomend onderwerp in de groep. Zelfzorg is erg belangrijk. Voor jou én de relatie!

▪️Elkaar mogen vragen naar het complete plaatje en het eigen aandeel. Niet dat de ‘schuld’ daarmee bij jou ligt, maar je hebt nu eenmaal alleen directe invloed op jezelf. Je partner kan als gevolg van jouw verandering wellicht wel met je mee veranderen. Waarmee we niet bedoelen dat je je in alles moet aanpassen, maar dat je juist verandert terug naar JOU. Naar wie jij wilt zijn. Daardoor word je sterker en sta je ook stabieler in de relatie. En dat heeft vervolgens vaak een positieve invloed op de wisselwerking met de partner. Je kunt met een verandering bij jezelf een veel groter mechanisme in beweging zetten. Dat proces zien we in onze groep erg vaak. Hier helpen we jou ook graag bij!

📍RESPECT

▪️Respect naar elkaar, naar onze partners en tegenover autisme

▪️Problemen mogen worden gedeeld, maar worden altijd respectvol beschreven

▪️Partners worden niet afgebrand

▪️We veroordelen elkaar en de partners niet

📍ACTIVITEIT

Alleen als iedereen meedoet leren we elkaar kennen en ontstaat onderlinge verbondenheid en vertrouwen. Op actieve deelname wordt daarom strak beheerd.

▪️Ieder lid praat regelmatig inhoudelijk mee onder berichten van andere leden

▪️Ieder lid plaatst ten minste eens per 2 maanden een eigen inhoudelijk bericht

▪️NIEUWE LEDEN stellen zich binnen 3 dagen na toevoegen voor en praten ook mee. Een nieuw lid deelt binnen 6 weken na het voorstelbericht een nieuw eigen inhoudelijk bericht

EXTRA’S voor leden

▪️Er worden zeer regelmatig meetingen georganiseerd. Dat zijn meetingen voor onze leden, maar ik organiseer daarnaast ook meetingen voor koppels. Bij een koppelmeeting sluit je samen met je partner aan

▪️Er worden ook online meetingen georganiseerd. Hierbij kun je vanuit huis via je scherm aansluiten om met elkaar in gesprek te gaan

▪️Aan de groep is een WhatsApp-groep gekoppeld. Je kunt hier een bel-of app-maatje vinden. Heb je het moeilijk en is er niemand om mee te praten, dan kun je hier een oproepje doen

De meetingen en Whatsapp zijn uiteraard vrijblijvend, deelname hoeft dus niet.

In de groep staat dagelijks een dagtopic. Je kun hier je alledaagse en niet autisme-gerelateerde dingetjes in delen. Even losjes babbelen over van alles.

Lidmaatschap van de groep is gratis, net als deelname aan (online) meetingen.

Onze groep is een fijn, warm, druk en oprecht bij elkaar betrokken geheel. Er is veel mogelijk, maar er wordt dus wel één en ander gevraagd en verwacht van leden. We beseffen dat deze groep hierdoor niet bij iedereen past of dat de manier van toevoegen wellicht afschrikt. Misschien helpt het te bedenken dat met deze manier straks ook jouw eigen persoonlijke verhaal beschermd wordt. Wat we nu van jou vragen, krijg je zelf als lid ook als bescherming terug.

Is dit wat je zoekt in een groep? Dan zien we je lidmaatschapsverzoek heel graag tegemoet! Je bent van harte welkom in ons midden!

Vergeet niet na het verzoek de 3 vragen te beantwoorden en om akkoord met de groepsregels te gaan. Je verzoek wordt anders geannuleerd.

Zodra we je verzoek zien, krijg je van het beheerteam een screenings-PB met gerichtere vragen. Vaak krijg je dat PB snel, soms kan het iets langer duren. Als je tegelijk een lidmaatschapsverzoek bij verschillende groepen indient, kan het zijn dat je denkt al bij ons te zijn toegevoegd, maar dat doen we echt nóóit zonder PB-contact. Houd je Messenger dus in de gaten.

Ons PB wordt verstuurd vanuit het beheeraccount ‘Beheer Autisme Jolanda Hoenjet’ en staat verstopt onder Berichtverzoeken of Spam in Messenger. Zo’n eerste PB is helaas vaak lastig te vinden.

👉TIP: als je zelf alvast een kort PB’tje stuurt, dan komt ons PB daarna gewoon zichtbaar in je lijst te staan. Veel mensen weten niet waar zo’n eerste PB verstopt staat, dus schroom vooral niet en stuur zelf al iets. Een kort Hoi of zo is genoeg.

Voor de activiteit krijgt iedereen standaard een extra uitleg en dubbele check.

Accounts die we niet toelaten

  • een lege profielfoto
  • heel nieuwe accounts, want er zijn helaas veel fake-profielen. Heb je een nieuw account, stuur dan eerst een PB
  • vreemde namen
  • namen van 2 keer 2 letters (niet te taggen)

Het is een lang stuk met veel informatie, maar ik hoop dat zo duidelijk is wat je hier kunt vinden en dat je kunt inschatten of dit bij je past. Heb je nog een vraag, stuur dan gerust een PB op het beheeraccount.

Wil je een indruk van mijn blogs krijgen voor je je aanmeldt, kijk dan hier even rond op m’n website.

De groep en de knop waarmee je een lidmaatschapsverzoek indient vind je hier https://www.facebook.com/groups/mijnpartnerheeftautisme/

Voor lidmaatschap heb je Facebook en Messenger nodig.

-Jolanda Hoenjet-de Jong-